Aktuelt

23.april: St.Georgs dag❤️

Navnet Georg ble i Norge til Jørgen. Og St.Jørgen ble en av de store helgener. Han var bra å be til mot spedalskhet, og munkene bygde hospitaler for spedalske.

Det finnes utallige legender om St.Georg; Han skal ha vært en kriger fra Kappadokia (en romersk provins i Lilleasia, nå i Tyrkia), som ble drept under kristenforfølgelsene på 300-tallet, men på en mirakuløs måte vekket til liv igjen. Men mest kjent er han for sin modige kamp mot en uhyrlig drage som voktet en sjø ved byen Silena i Lilleasia. Den krevde et levende menneskeoffer , og da loddet hadde falt på kongens egen datter Marina, ble hun reddet ved St.Georgs hjelp.

Fordi St.Georg var riddernes ideal, ble det i middelalderen arrangert rytterturneringer denne dagen. Fremdeles feirer speiderbevegelsen St.Georgsdagen 23.april. At denne festdagen er nettopp om våren er neppe noen tilfeldighet, da navnet Georg i oversettelse betyr “jordbrukeren”

Bilde:St.Georg and the dragon, Wassily Kandinsky (1866-1944)

www.primstavenantikvariat.no

www.primstaven.shop