Aktuelt

14.april

14. april: Sommermålsdag/Sommerdag🧡 – var en førkristen festdag og halvt helgedag som markerte vinterens slutt. I dag snur vi primstaven og begynner på sommersida (som varer til 14. oktober). Mange steder er det fremdeles skikk å spise rømmegrøt/sommergrøt, som en markering.🙂 Dagen er en viktig merkedag, for den gir varsler for hele året; Er det varmt i dag, blir det en varm vår. Snør det derimot, kan man vente snø 9 ganger til iløpet av våren.. Mange steder slippes nå kuer og sauer på beite, og da er det viktig å verne dem mot farene de kommer til å møte i løpet av sommeren. Det vanligste før i tiden var kanskje å legge noe lykkebringende jern under dørstokken i fjøset før de gikk over, det skulle også beskytte mot alt ondt.🙃

(foto: Primstaven/privat)

www.primstavenantikvariat.no

www.primstaven.shop