Aktuelt

4.desember: Barbromesse

4.desember markeres Barbromesse 🧡– til minne om den hellige Barbara fra Nikomedia som levde på 300-tallet. Ifølge legenden var Barbara så vakker at hennes far stengte henne inn i et tårn for å forhindre at friere oppsøkte henne.

Du synes kanskje det er noe kjent med denne historien? I så fall kan det hende at du kjenner den igjen fra brødrene Grimms eventyr om Rapunsel, som visstnok er basert på legenden om Barbara.

Legenden sier også at hun plukket med seg en kvist fra et kirsebærtre på veg til tårnet. Hun satte greinen i vann og den dagen hun døde blomstret greinen. Dette var den 4.desember 306. Mange plukker den dag i dag inn “Barbro-kvister” som settes i vann og blomstrer til jul.

I følge tradisjonen skulle solen forsvinne denne dagen for å komme tilbake på Lussinatten, den skumle natten før Luciadagen 13.desember. «Barbro-Døgri gaaer Solen bort, Luci-Natti kommer den tilbage»🌟

Et av primstavmerkene i dag er ei sol, ~ et annet er en rokk, som hentyder til at man nå må henge i og veve og spinne og strikke varme klær til jula og den lange vinteren.

Og forresten; Barbara og Barbro har navnedag i dag ~ gratulerer!🌹🙂

Ill: Irina Maria Larsen

www.primstavenantikvariat.no

www.primstaven.shop