Aktuelt

6.desember: Nilsmesse, St Nicolaus

6.desember markerer vi Nilsmesse. Dette er minnedagen til den hellige Nicolaus som levde i Myra i Lilleasia på 300-tallet, – Nils er en fornorskning av Nicolaus🎅Han var kjent for sin gavmildhet, særlig mot barn, fattige og syke. I nattas mulm og mørke og i all hemmelighet, listet han seg rundt og la gaver på trappa til fattige familier. I eldre tider var det også her til lands vanlig å gi små gaver på Nilsmesse. I Nederland lever denne skikken videre, men der er det Sinter Klas som kommer med gavene. Via nederlenderne som utvandret til Amerika på 16-1700-tallet ble Nicolas-tradisjonen ført videre, men den endret etterhvert både navn og utseende; Sankt Nicolaus og Sinter Klas ble til Santa Claus, og gavene ble gitt til jul, ikke 6. desember. Tidligere ble han også kalt Speculator – “granskeren” – og i mange land baker man en spesiell St.Nicolaus-kake – “Spekulatius” til denne dagen. Navnet er kjent også i Norge, – her kalles den Spekulasjer🙂Primstavmerker i dag er en bispestav, bispelue eller N.

Gratulerer med navnedag Nicolai, Nikolas og Nils, ~ og god Nilsmesse!🎅

Ill: Irina Maria Larsen

www.primstavenantikvariat.no

www.primstaven.shop