Aktuelt

13 desember: Luciemesse, Lussimesse,Lussinatt

13 desember: Luciemesse, Lussimesse,Lussinatt❤️til minne om Sankta Lucia, født i år ca 286 på Sicilia. Navnet er muligens avledet av det latinske ordet “lux” som betyr lys. I europeisk middelalder var denne dagen ansett som vintersolverv, og fra norrøn tid var det skikk å brenne bål, både ved sommer-og vintersolverv. Rundt solsnu gjaldt det å være ekstra på vakt; nå var Åsgårdsreia på farten! Dauingene red over hustakene på hester med rødglødende øyne, og skrikene var så uhyggelige at håret reiste seg på hodet!😵‍💫Dessuten spøkte det denne natta, og alskens trolldomsmakter herja ~ så her gjaldt det å beskytte seg. Et stykke stål under senga, eller et kors over døra gjorde nytten, ~ og det tryggeste var å holde seg innendørs etter mørkets frambrudd. Huttetu!🙃I dag har Lucia, Lucy, Lydia og Lucas navnedag; gratulerer!🙂

Ill: Irina Maria Larsen

www.primstavenantikvariat.no

www.primstaven.shop