Aktuelt

Skjærtorsdag

🌻Skjærtorsdag kommer egentlig fra det gammelnorske “skirdagr, skiratorsdagr” og betyr renselsestorsdagen (gno. skira: rense/døpe). En gammel bondeskikk er å “døpe” nyfødte husdyr; killinger, lam og kalver i dag💛Det gjaldt å sikre husdyra mot trollkjerringene, som var ekstra aktive skjærtorsdag og påskeaften🙃

I dag skal luften ha en spesiell, rensende effekt, – derfor hengte man gjerne klærne ut til lufting for å befri dem for møll og småkryp. I enkelte bygder var det skikk at guttene for rundt og stjal skjørtene til kvinnfolka og hengte dem opp på lett synlige steder; jo tettere og høyere de hang, desto bedre avling ville året gi. I Hallingdal kalte man dette ‘ Dåsakvelden’ (etter dås = skjørt,stakk).

Foto: Primstaven bok & antikvariat

www.primstavenantikvariat.no

www.primstaven.shop