Aktuelt

8.juli: Seljumannamesse~Seljevoka

8.juli: Seljumannamesse/Sunnivadagen/Seljevoka🧡Dagen er til minne om den irske kongsdattera Sunniva, som måtte rømme fra Irland og en hedensk småhøvding som ville gifte seg med henne. I følge legenden drev hun og følget hennes omsider i land på øya Selje. Her levde de i ei hule, helt til de ble oppdaget av Håkon jarl (ca 920-960).De ba da om Guds hjelp til å unnslippe disse hedenske mennene, og hulen raste sammen slik at inngangen ble sperret. Legenden beskriver at det etter en tid ble sett et underlig lys over hulen der de bodde, og det ble bygden kirke på øya hvor hun ble skrinlagt i år 996. Etter hvert ble det bygget et benediktiner-kloster på øya, viet til St. Sunniva.

Foto: Primstaven bok & antikvariat

www.primstavenantikvariat.no

www.primstaven.shop